Már applikáción keresztül is feltölthetőek a fotóalbumok a Kézai Simon program honlapjára

2020.12.09

Kézai Simon Programban a honlap mellett egy androidra és iOS-re egyaránt elérhető alkalmazás  is segíti a családi archívumban fellelt képek digitalizációját, feltöltését és rendezését. A felkerült fotók akár nyilvánossá is tehetők, így a családi történelmek összessége nemzeti fotótárrá válhat, amely később családfakutatásra, rokonok megkeresésére is alkalmas lehet – mondta Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.


Régi tervünk volt olyan platformot biztosítani a lakosság számára, amely lehetővé teszi a magyar családok virtuális összekapcsolódását a közös családi emlékeik által – tette hozzá a helyettes államtitkár. 


A XIII. század leghíresebb krónikásának nevét viselő program célja, hogy megőrizze azokat a történeteket és értékeket, amelyek a digitalizált képekhez kapcsolódnak. A tulajdonosok a fényképeik és a dokumentumaik digitalizálását, valamint online albumba rendezését a Kézai Simon Program honlapján és a telefonos applikáció segítségével tudják elvégezni, 100 kép erejéig ingyenesen. A digitalizálást követően a fényképekhez megjegyzések fűzhetőek, megjelölhetőek a rajta szereplő személyek, és akár a fotókhoz tartozó háttértörténetek elmesélésére is lehetőség nyílik. A képek felhasználásáról minden esetben a feltöltő dönt, így akár nyilvánossá is teheti azokat az érdeklődők, a családtagok, illetve a kutatók számára is. 


A 2020 nyarán elindult Kézai Simon Programban a DJP Hálózat egyes Pontjain létrejött 25 Kézai Pont, ahol a Kézai Mentorok segítségével helyben is elvégezhető a digitalizálás. A Kézai Pontokon az állampolgárok eddig több mint 10.000 fényképpel és több száz albummal gyarapították a digitális családi fotótárat, és azok több mint felét osztották meg publikusan.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.