Magyarország internetlefedettségben a világ élvonalában jár

2019.09.11

Október végén kerülhet a kormány elé Magyarország 5G stratégiája - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ITU Telecom World 2019 konferencián kedden Budapesten.


Hozzátette: a lefedettségben, internetelérésben a mobil és a vezetékes területen is a világ élvonalához tartozik Magyarország, a letöltési sebességben is a 8. helyen áll az ország. Az 5G ezt meg tudja majd változtatni, és még előkelőbb helyre juthat az ország.


A miniszter hangsúlyozta: az a céljuk, hogy támogassák az 5G alkalmazások elterjedését Magyarországon. Hozzátette, gazdasági szempontból is fontos viszonyt képezniük az 5G-vel, hiszen a befektetések értéke óriási. Példaként említette, hogy a Huawei 75 milliárd dollárt fektetett a technológia fejlesztésébe.


Az 5G-t számos területen alkalmazhatják majd, a miniszter példaként a közlekedést és az egészségipart említette. Az infrastruktúra kiépítésében úgy kell az államnak szerepet vállalni, hogy a versenyhelyzetet ne torzítsa - mondta Palkovics László.


Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs területen működő, globális intézménye, amelynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése, Magyarország alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. 2018-ban Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe, a 48 tagú tanácsba.


Az ITU Telekom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot biztosítva, összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magán szektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.