„Hogyan tovább magyar sport?” - A sport nem a probléma része, hanem a megoldás lehetősége!

2020.05.25

A koronavírus-járvány az élet minden területére, így a sportra is jelentős hatást gyakorolt: visszaestek a szponzorációs díjak, miközben nagyszabású sporteseményeket is elhalasztottak. A krízis azonban nem feltétlenül jár összeomlással, sőt a magyar sport megerősödve kerülhet ki belőle, ha többek között hangsúlyt fektet a digitális sportstratégiára – hangzott el azon az online konferencián, amelyen felszólalt Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős államtitkára és Dénes Ferenc, a Digitális Jólét Program (DJP) Digitális Sport Tudásközpontjának vezetője is.

 

A „Hogyan tovább magyar sport?” című konferencián dr. Szabó Tünde azt hangsúlyozta, hogy alkalmazkodni kell az új helyzethez, hiszen a hangsúlyt a járványügyi korlátozások enyhítése után is a biztonságra kell helyezni. A sportért felelős államtitkár arra is emlékeztetett, hogy szinte valamennyi jelentős, nemzetközi sportesemény új időpontban lesz, így a Tokiói Nyári Olimpiai Játékokat is 2021-re tették. Ez a döntés egyben lehetőség is a magyar sportolóknak, hiszen bepótolhatják azt a lemaradást, amit többek között a kijárási korlátozások okoztak – közölte a sportvezető. Dr. Szabó Tünde kiemelte: most az egészség szempontjából elsődleges feladat a biztonságos körülmények megteremtése a sportolók számára, hogy mindannyian, minél gyorsabban visszatérhessen a sportéletbe.

  

Dr. Szabó Tünde arra is ráirányította a figyelmet, hogy idén már csak a sport szponzorációt tekintve is 37 százalékos visszaesést prognosztizálnak világszerte, 17 milliárd dollárral csökkennek tehát ezek a díjak 2019-hez képest. Ugyanakkor a járvány csillapodásával a Magyarországon egyre inkább erősödő sportturizmus és a különböző sportberuházások egyaránt hozzájárulhatnak a gazdaság mielőbbi helyreállásához. „Ezért én azt mondanám, hogy a sport területe nem a probléma része, hanem a megoldás lehetősége” – emelte ki. A sportért felelős államtitkár szerint élni kell a járvány hatására megerősödő esporttal, és fejleszteni kell ezt a területet, ezzel párhuzamosan pedig ki kell használni az online felületeket is a sport népszerűsítésére. „A jövőben nagy hangsúlyt kell fektetni a digitális sportstratégia megvalósítására, a digitális tudásbázis hasznosítására, valamint a Nemzeti Sportinformációs Rendszer elindítására, illetve az ahhoz való hozzáférésre” – hangsúlyozta a sportvezető. 

 

Dénes Ferenc a Digitális Jólét Program (DJP) szakértője előadásában úgy fogalmazott: összeomlás a sportban a járvány miatt nem várható, egyfajta visszafogottság azonban valószínűsíthető például a rendezvényeknél. Magyarországon enyhíti a problémákat az a tény, hogy az állam jelentős szerepet vállal a finanszírozásban – tette hozzá. „Szerintem ez egy jelentős lehetőség a magyar sport számára, s majd Tokióban meglátjuk, hogy sikerült-e élni ezzel, vagy sem” – foglalta össze. Hosszú távon pedig az alkalmazkodáson lesz a hangsúly, hiszen a vírus jelentősen átalakítja az életet, és figyelmünket a digitális megoldásokra fókuszálja.

 

A DJP Digitális Sport Tudásközpontjának vezetője azokra a komoly digitalizációs folyamatokra is ráirányította a figyelmet, amelyek már eddig is jelen voltak a magyar sportban még akkor is egy-egy klubot, vagy csak néhány rendszert csupán. Állami koordinációs szerepvállalással ezen a területen jelentős fejlődés lehet – emelte ki. Dénes Ferenc kitért arra is, hogy az alkalmazkodás új nézőpontokat követel: eddig nevetségesen hangozhatott a digitális testnevelés fogalma, most azonban teljesen világossá vált, hogy ez alatt nem csak a fizikai testmozgást kell érteni, hanem például azokat az edzésterveket is, amelyeket karanténban is alkalmazni lehet, s amelyek elérhetőek a világhálón. Hozzátette: éppen ezért lenne szükség egy olyan adatbázisra, amely egyszerűen használható az iskolai testnevelésben vagy otthon. Emlékeztetett, az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága és a DJP közösen dolgozik azon, hogy ez a központi adatbázis megvalósuljon.

 

Az eseményen felszólalt dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője, dr. Téglásy György, a Sportkórház megbízott orvosigazgatója, a kosárlabda-, az öttusa- és a vívóválogatott keretorvosa, Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója, Román Gergely, a Decathlon Magyarország online kereskedelmi igazgatója, Gergely István, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, Petrov Iván, az utánpótlás-úszóválogatott szövetségi kapitánya, a Győri Úszó SE vezetőedzője, Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Babos Tímea párosban háromszoros világbajnok teniszező, Gulácsi Péter, a magyar válogatott és az RB Leipzig labdarúgókapusa, Ballai Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. sportfőigazgatója, Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség végrehajtó bizottságának tagja és Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.