FinTech Szalon: az Azonnali Fizetés a versenyképesség motorja

2020.09.28

A Digitális Jólét Program (DJP) által rendezett FinTech Szalon előadás-sorozat legutóbbi eseménye az Azonnali Fizetési rendszerről (AF) szólt, amely itthon a 2020-as év egyik legfontosabb és legprogresszívabb technológiai előrelépése volt.


Az Azonnali Fizetés egy ma már világszerte használt elektronikus fizetési rendszer, amely itthon a Magyar Nemzeti Bank és a GIRO Zrt. közreműködésével lett 2020. március 2-án bevezetve. Célja a belföldi banki átutalások forradalmasítása azáltal, hogy az év minden napján, a napi 24 órában elérhetővé teszi a 10 millió forint alatti utalásokat csupán másodpercek alatt.


E téma kapcsán Juhász Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy tanszékének habilitált docense előadásában kiemelte: elkerülhetetlenek az új trendek az elektronikus fizetésben, hiszen ma már sokféle szolgáltatás létezik széleskörű alkalmazhatósággal és lényegesen magasabb észlelt biztonsággal. Az Azonnali Fizetés nem újkeletű innováció, Magyarországon való bevezetése időszerű és fontos volt. Juhász Péter jelezve, hogy jelenleg hazánkban még mindig a készpénzes fizetési módszer a legnépszerűbb (a jegybank utoljára 25%-ra becsülte a nem készpénzes tranzakciók számát itthon), míg a skandináv országokban ez 75% (melyből 50% azonnali fizetés). A Corvinus Egyetem docense hangsúlyozta: Magyarországon vonzóvá kell tenni az elektronikus fizetési eszközöket annak érdekében, hogy minél többen eltekintsenek a készpénz használattól.


Juhász Péter - e rendszer kapcsán - a sokrétű felhasználási lehetőségekre is felhívta a figyelmet, aláhúzva, hogy ez az innováció a lakosság körében felgyorsítja a tranzakciók idejét, a kis- és középvállalkozásoknál csökkenti a bizalmi deficit jelenségét, a nagy vállalatoknál pedig megszünteti a hosszú ellátási láncokat. Hozzátette, az Azonnali Fizetés az e-kereskedelemben, a vendéglátásban, a kiskereskedelemben, a nagy értékű lakossági adásvételek során, valamint a hatósági és lejárási díjak rendezésében is hasznossá válhat. Érdekesség tette hozzá, hogy e rendszer élére annak úgymond „vesztesei” a posták, a kártyatársaságok és a bankok álltak.


Zárásként elmondta, hogy az Azonnali Fizetés valódi áttöréséhez nélkülözhetetlenek a felhasználó barát pénzügyi szolgáltatók, az alacsony díjak, az előnyök megosztása, a hatóságok nyitottsága és a megfelelő szabályozói fellépés.


Bartha Lajos
, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy meglátásuk szerint Magyarország versenyképességét gyors ütemben növeli majd a készpénzhasználat csökkentése. Az ügyvezető igazgató részletesen bemutatta az Azonnali Fizetés főbb előnyeit, így a folyamatos működőképességet (a nap 24 órájában, heti 7 napon, az év 365 napján), amely a korábbi banki átutalások korlátozottságát (banki nyitvatartási napokon reggel 7 és délután 5 óra között ) átlagosan 1,5-2 óra átfutási idejét csökkentette. Kiemelte a másodlagos azonosítók használatának lehetőségét is, melynek lényege, hogy nem kell feltétlenül a bankszámlaszám, elég egy telefonszám, email cím, adószám vagy adóazonosító jel az utaláshoz és ráirányította a figyelmet a bankok közötti átfutási idő 5 másodperces időkorlátjára is, amely egyedülálló a világon, hiszen még az európai SEPA rendszer is 10 másodperc körüli gyorsaságra képes csupán. A MNB vezetője leszögezte: több példa nélküli jellemzője is van a magyar szolgáltatásnak, hiszen nincs még egy olyan ország a világon, ahol egyszerre az összes pénzügyi szolgáltatónak be kellett vezetnie a rendszert egy bizonyos összeghatár alatt – itthon se a bank se az ügyfél nem választhat belföldi, 10 millió forint alatti utalásnál, hogy milyen időhatárral kéri a tranzakció teljesítését. Csak így lehetett valóban hatékony, változást eredményező rendszerré tenni a kezdeményezést – hangsúlyozta a MNB ügyvezető igazgatója. A magyar szolgáltatás a rendszertagoknak automatikus hitelezést szolgáltat értékpapírfedezettel, amely úgyszintén egy egyedülálló likviditás kezelési rendszer a világon.


Elhangzott: az MNB a szolgáltatás bevezetését sikeresnek ítéli az első félév tapasztalatai alapján, az azonnali fizetés infrastruktúrája kifogástalanul működik, így szeptember 1-én sikeresen indult el a második ütem. Az elmúlt években dinamikusan nőtt hazánkban az elektronikus pénzforgalom, jelenleg a 75-80%-os készpénzes fizetést szeretnék átállítani elektronikus fizetésre, hiszen az hozza a nagyobb hatékonyságot a gazdaságnak és a társadalomnak is. A szakértők jelenlegi becslései szerint, ha a folyamatok ilyen ütemben haladnak, akkor 2030-ra az elektronikus fizetések jelenlegi 15-20%-a felmehet 45-50%-ra, és ezzel Európában a középmezőny élére kerülhet Magyarország.


Előadásában Bakati Gábor
, a GIRO Zrt. projektvezetője is a készpénzhasználat csökkentésének szükségessége mellett érvelt, jelezve, hogy az azonnali fizetési rendszer önmagában nem elég a versenyképesség növeléséhez, ahogyan az sem, hogy minden pénzintézet részt vesz benne. Bakati Gábor az átfogóan működő szolgáltatási képesség méltatásaként elmondta: erősíteni kell a másodlagos azonosítók használatát, valamint biztosítani kell a mobilfizetés lehetőségét és a hétköznapi élethelyzetek megoldását az Azonnali Fizetés felhasználásával.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.