Együttműködési szándéknyilatkozott kötött a DJP és az EFISZ

2020.09.29

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Veres Mihály, az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) elnöke, Dávidházy Gábor, az EFISZ főtitkára és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a digitalizáció különböző területein való jövőbeni együttműködésről, különös tekintettel a pénzügyi digitalizáció, a fintech és az Okos Város fejlesztésekre.


A digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Program (DJP) célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen. A technológiai forradalom és a digitális megoldások elterjedése a pénzügyi területen is elkerülhetetlen, ugyanakkor a polgárok és vállalkozások változatlanul két dolgot várnak el a pénzügyi szolgáltatóktól: a biztonságot és a megbízhatóságot. Az innovatív fintech megoldások pedig nemcsak az érintett vállalkozásoknak és startupoknak jelentenek kiugrási lehetőséget, hanem az egész nemzetgazdaságnak is, hiszen ebben a versenyben minden ország azonos feltételekkel áll a rajtvonalhoz.



A fintech fejlesztések egy újabb lehetőséget teremtenek arra, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön. Ezért a DJP gondozásában elkészült Fintech Stratégia egyaránt ösztönözni és támogatni javasolja a pénzügyi területen működő innovatív technológiai vállalkozások piacra lépését, illetve a hagyományos bankok és biztosítók szolgáltatásainak digitalizálását.


A három esztendeje alakult és mára 17 tagot számláló EFISZ a hazánk területén működő készpénzkímélő elektronikus fizetési szolgáltatást nyújtó társaságok civil úton szervezett autonóm érdekközvetítő, érdekegyeztető és érdekképviseleti feladatokat ellátó társadalmi-szakmai szervezete. A DJP és az EFISZ egyetért abban, hogy a hazai fintech szektor kulcsterülete az elektronikus fizetés, az elérhető szolgáltatások technológiai színvonala, a fogyasztók védelmének érvényesülése, a nemzetgazdasági hatások jelentősége.


A közös gondolkodás és szakmai együttműködés megalapozása céljából kötött szakmai együttműködés keretében az Okos Város fejlesztések területén a felek célja, hogy az EFISZ integrátorként lépjen be azon folyamatokba, ahol az online fizetési platformok szolgáltatása rendszerszinten tud kapcsolódni az adott település digitális megoldásaihoz. A DJP és az EFISZ a szándéknyilatkozatban célként jelölték meg azt is, hogy a közeljövőben elbírálásra kerülő European Digital Innovation Hub DJP pályázat sikeressége esetén együttműködnek a fintech vonatkozású kompetenciafejlesztés során.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.