Egy arany-, egy ezüst-, és három bronzérmet szereztek a magyar diákok

2021.09.03

Egy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szereztek a magyar diákok az idén ötödik alkalommal megrendezett Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI). A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) előversenyén a fiatalabb korosztály legkiemelkedőbb programozói mérhették össze tudásukat, ezzel ajtót nyitva a további nemzetközi versenyek felé.


Diákjaink már a kezdetek óta sikeresen szerepelnek. Az első eJOIn Horváth Anna Lili és Kovács Marcell Balázs, majd a 2018-as évben Görömbey László, 2019-ben Németh Márton Tamás bronzérmet szerzett. A 2020. évi eJOI tapasztalataival felvértezve indult idén Fülöp Máté, Jenei Marcell és Molnár István Ádám, akik a tavalyi eJOI magyar csapatát is erősítették. Közülük a nyolcadikos Molnár István tavaly bronzérmet szerzett.


Az idén augusztus 24–28-ig zajlott, harminc ország tehetséges diákjait felsorakoztató versenyen a tizenhat évnél fiatalabb diákok vehettek részt. Országunk versenyzői a Nemes Tihamér Programozási Versenyen, majd az eJOI válogatóversenyén bizonyíthatták rátermettségüket. A válogató legjobbjaiként kikerülő diákok közül négy fő hivatalos versenyzőként és négy fő nemhivatalosan indult.


Kiemelkedő teljesítményt nyújtva Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmet szerzett, Németh Marcell, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója ezüstéremmel térhetett haza, Czanik Pál, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, Fülöp Máté, a budapesti Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja és a gyakorló versenyzők közül Jenei Marcell, a kisvárdai Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda diákja pedig bronzérmes lett.


Hazánkat a versenyen a nemhivatalos delegáció tagjaként Juhász-Molnár Erik, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Vámosi Bendegúz Péter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja és Zsömböly Balázs, a budapesti Szent István Gimnázium tanulója képviselte még.



A részletes eredményeket a 2021-es eJOI hivatalos honlapján tekinthetik meg.


A 2021. évi romániai szervezésű versenyt Ploiești városában tartották, a fő helyszín viszont ezúttal is az online tér volt. A magyar versenyzők a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban gyülekeztek, itt a gyakorlás és a fordulónként négyórás verseny mellett maradt idejük a kikapcsolódásra – társasjátékozásra és Miskolc körüli kirándulásra – is. Az eJOI a hagyományokhoz híven egy hivatalos megnyitó ünnepséggel kezdődött – az előző évhez hasonlóan, idén is online formában – augusztus 24-én. A 26-i és 27-i versenynapokon volt az éles megmérettetés. Az esemény 28-án a záróceremóniával ért véget. A magyar delegáció Dr. Horváth Győző az ELTE IK egyetemi docens vezetésével indult, a helyettes csapatvezető pedig Csató Endre, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára. Ők a csapat támogatása mellett a feladatok fordításáért is feleltek.

A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) magyarországi szervezéséről:


A Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös konzorciumban nyerte el a 2023-as IOI verseny rendezési jogát. A DJ Nkft. mint a konzorcium vezetője szervezi majd a rendezvényt, amelyhez a helyszínt az SZTE, a rendezvény szakmai hátterét és a szervezéshez szükséges szakértőket pedig az NJSZT biztosítja. 


Gratulálunk az elért eredményekhez!

Digitális Jólét Nonprofit Kft.