Digitális gyermekvédelemmel kapcsolatos honlappal segíti a szülőket a Digitális Jólét Program

2020.03.16

A digitális átalakulás egyik legfontosabb kérdése, hogyan lehet az internetet – különösen a felnövekvő nemzedék körében – biztonságosan, tudatosan és értékteremtő módon használni. Ebben nyújt útmutatást a digitális gyermekvédelmi honlap, ahol ajánlások, tananyagok, a tudatosítást segítő kisfilmek és egyéb szakirodalom érhető el.

A Digitális Jólét Program (DJP) keretében a szakmai és társadalmi szervezetekkel szoros együttműködésben készített és 2016-ban elfogadott stratégiának, Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának (DGYS) az a célja, hogy tudatosító, edukatív módszerek alkalmazásával óvja a fiatalokat az internet káros tartalmaitól, kockázataitól, illetve összehangolt lépésekkel készítse fel őket, valamint szüleiket és tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra.


Az oldalon a Tananyagok között elérhető 32 részletes óraterv a pedagógusoknak nyújt érdemi segítséget. Két nagy témakör közül lehet választani: „a média társadalmi szerepe”, illetve a „részvétel az e-társadalomban”. Az oldalon rövid ajánlások is olvashatóak, a szituációs kisfilmek pedig olyan témákat járnak körül közkedvelt színészek segítségével, mint például a likefüggőség, az online zaklatás, a testképzavar, valamint a fake news/álhírek.


Szintén elsősorban a pedagógusoknak, de a szülőknek is segítséget nyújthat az a strukturált, annotált linkgyűjtemény https://digitalisgyermekvedelem.hu/linkgyujtemenyek , amelyben száz, a gyermekek online védelmét, a tudatos internethasználatot segítő valóban hasznos, releváns link található, de ennek rövidebb, könnyebben átlátható változata is elérhető.


Szülőknek menüpontban a „Digitális Médiaműveltség Szülőknek” program leírása található. A szülők számára emellett hat, az online médianevelés kockázatát bemutató, letölthető tájékoztató anyag is a rendelkezésre áll.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.