A vállalkozások digitális fejlesztésén dolgozik a Digitális Jólét Program és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

2021.06.15

Több fontos, a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációját, valamint a hozzájuk kapcsolódó területek innovációját elősegítő témában számolt be előre lépésről a Digitális Jólét Program (DJP) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a június 14-i ülésén. Az ülésen részt vettek a munkacsoport vezetői: dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

 

A 21. században azok a vállalkozások lehetnek igazán sikeresek, amelyek képesek gyorsan reagálni a digitalizáció adta lehetőségekre. A február 25-én megalakult állandó munkacsoport célja többek között a magyar kkv-k digitális fejlettségének növelése és az adatgazdaság fejlesztése. A DJP-MKIK közös munkacsoport második ülésén áttekintette a februárban elindított feladatokat és több területen fontos eredményekről számoltak be.

 

„A magyar KKV-k digitalizációs teljesítménye a DESI (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) index alapján igen alacsony az Európai Unió más országaihoz viszonyítva. Ezért nagyon gyorsan kell lépéseket tennünk a fejlesztésben. Ahhoz, hogy a vállalkozások képesek legyenek kihasználni a digitalizáció nyújtotta versenyelőnyt, ösztönöznünk kell a mesterséges intelligencia-alapú és más innovatív megoldások elterjedését” – mondta dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője.

 

A DJP égisze alatt működő Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) keretében májusban elindult egy horizontális projekt, mely hosszútávú innovációs programok előkészítését teszi lehetővé. Ezek fókuszában az MI-alapú megoldások elterjesztése a cél a kis- és középvállalkozások körében. Az MKIK a Modern Vállalkozások Programja keretében olyan digitális, mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások fejlesztésén dolgozik, melyek hosszútávon sikeresen hozzájárulnak majd a vállalatok mindennapi működésének optimalizálásához.

 

A Magyarország nemzetgazdasága szempontjából hatalmas jelentőséggel bíró kkv-k jelentős része az ország vidéki részein található, ezért a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak otthont adó településekről sem szabad elfelejtkezni. Elengedhetetlen a megfelelő digitális infrastruktúra biztosítása annak érdekében, hogy a vidéki kkv-k se szenvedjenek hátrányt. A DJP által létrehozott Okos Város Piactér keretében a digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, valamint a digitális megoldásokra nyitott önkormányzatok egymásra találhatnak. Ennek köszönhetően nem csak a digitalizáció minél gyorsabb terjedésének engedünk utat, hanem a vállalkozások helyben kapcsolódhatnak be a digitális fejlesztésekbe.

 

A munkacsoport eredményeképpen az MKIK fontos szerepet vállal a DJP digitális vállalkozásoknak alapított HYPER programjában is, mely eddig 120 vállalkozás innovatív digitális megoldásainak exportképességét segítette továbbfejleszteni.


Az együttműködés egyéb programjai között szerepel többek között a vállalati adattárca kialakítása, a kis- és középvállalkozások adatelemző és digitális innovációs képességének növelése, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználása, a digitális fogyasztóvédelem, valamint a digitális készségek és lehetőségek általános fejlesztése.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.