A jövő lehetősége az 5G

2019.07.24

Jakab Roland, az 5G Koalíció elnökségi tagja a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor DJP és Infotér által szervezett szerdai fórumbeszélgetések alkalmával rövid előadást tartott az 5G technológiáról és az 5G Koalícióról.


A DJP keretében létrejött 5G Koalíció célja, hogy a piaci és tudományos szereplők szakmai együttműködési fórumot alakítsanak ki és olyan stratégiai együttműködéseket hozzanak létre, melyek elősegítik az 5G magyarországi bevezetését. Az elmúlt két évben összesen 73 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, közel 155 szakértő munkacsoportokba való delegálásával. A tagszervezetek közel 30 szöveges szakmai inputot készítettek az 5G Stratégia szövegezése során.



Az 5G Koalíció jövőképének elemei:


Vertikumok:
Iparági párbeszéd kialakítása és ösztönzése az egyes vertikumok képviselőivel az új, innovatív 5G megoldások és új üzleti modellek kialakítása érdekében. Innovációs partnerségek létrejöttének segítése.


Érzékenyítés:
A digitalizációtól nem megvédeni kell a polgárokat, hanem fel kell rá készíteni őket a társadalmi-gazdasági érzékenyítési programok kidolgozása és végrehajtása által.


Infrastruktúra:
Az optimális hálózatkiépítés számos együttműködési formát igényel, melynek elengedhetetlen eszköze a hálózatmegosztás és a partnerség versenysemleges formában.


Tesztkörnyezet:
A tesztkörnyezet-koncepció keretében lehetőség van a magyar innovációs potenciál kiaknázására. Ki kell dolgozni a megfelelő feltételrendszert meg kell határozni a finanszírozást, kommunikálni kell az eredményeket.


Nemzetközi együttműködések:
Oda-vissza irányú tudástranszfer kialakítása során meg kell ismerni és hasznosítani kell a jó nemzetközi gyakorlatokat. Ezzel párhuzamosan fontos a magyar 5G tevékenység nemzetközi megismertetése.

Környezet:
A gazdasági-szabályozási környezet kialakítására vonatkozó javaslatok kidolgozása megtörtént, döntéshozói jóváhagyásra vár.

Az állam, a piac és a tudományos szféra képviselői együtt gondolkodtak, hogyan lehet az új technológiát a legoptimálisabb módon úgy bevezetni, hogy minden szereplő nyertese lehessen a fejlesztéseknek. Az 5GK munkája, sikerei és eredményei adták az ötletet a Mesterséges Intelligencia Koalíció létrehozására is, melynek Jakab Roland az elnöke, hogy ezen a területen is megindulhasson egy mélyebb együttműködés az ökoszisztéma képviselői körében.

Az 5G technológia lesz a valaha volt leggyorsabban terjedő mobilhálózati technológia. 5 éven belül több mint 2 milliárd 5G előfizetés lesz a világban, mellyel párhuzamosan a 4G előfizetések száma csökkenni fog. A technológia terjedésében az okostelefonok játszák még a főszerepet, az első 5G előfizetések okostelefon előfizetésekben fognak realizálódni.

Dél-Koreában április elején már elindultak az első 5G hálózatok, 2 hónap alatt több mint 1 millió 5G előfizetés jött lére az országban, az utolsó héten 300.000 előfizetőt regisztráltak a hálózatban – ennek megfelelően 93 százalékos lakossági lefedés kiépítését tűzték ki célul 2019 év végéig.

A magyarországi frekvencia kiosztás kihirdetése megtörtént, az aukciót idén ősz végéig folytatja le a hatóság annak érdekében, hogy a szolgáltatók Magyarországon is meg tudják kezdeni az 5G-s szolgáltatások bevezetését.

Az 5G bevezetése ugyanakkor nem a lakossági felhasználás, hanem az ipari felhasználás szempontjából lesz kiemelkedő fontosságú, használható például gyártóipar precíziós beállítására vagy vezetéknélküli hálózatba kapcsolt robotok vezérlésére. Az új technológiának köszönhetően általános célú gyárak telepítése is elképzelhető lesz a jövőben, hiszen a gyártó eszközöket röviden át lehet állítani központi, optimalizált vezérlés által az üzemekben.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.