A DJP is részt vett az IT Business konferenciáján

2021.09.10

Elsősorban a koronavírus-járvány hatásaira koncentrált az IT Business (ITB) egésznapos technológiai konferenciája, amelyen Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője is felszólalt.


Az Inside ITB 2021 - Hogy értsd, a digitalizáció mit ér elnevezésű konferencia kormányzati blokkjában tartott kerekasztal-beszélgetésen főként az államigazgatási projekteket járták körbe a meghívott előadók. A beszélgetést felvezető előadásában Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője hangsúlyozta, a koronavírus-járvány alatt alapvetően jól vizsgázott az államigazgatás, hiszen minden szolgáltatás működött, nem állt le az oktatás, végezte a dolgát a bíróság, és még az okmányügyintézésre is volt lehetőség. „Büszkék lehetünk azokra a kollégákra, azokra a minisztériumi vagy a háttérintézményekben dolgozókra, akik azért voltak felelősek, hogy a több mint ezeréves magyar állam ebben a kritikus időszakban is tovább működjön” – fogalmazott a szakmai vezető. Ugyanakkor az elmúlt évek nemcsak a járványról szóltak, a digitalizáció sok más problémára is rávilágított. Ezek közül a szakmai vezető kiemelte a közösségi oldalak vagy az óriás technológiai vállalatok túlhatalmát, amit - szavai szerint – szabályozni kell.


Mind kiemeltebb szerep jut az olyan fogalmaknak és tartalmaknak, mint a digitális államkormányzás, az adatvagyon vagy a mesterséges intelligencia. Aki nem érti ezek összefüggéseit, nem érti azt sem, hogy miről szól ez a kor, s mi várható a jövőben. Dr. Gál András Levente szavai szerint a digitális államkormányzás új logikai algoritmusokat, új megközelítéseket igényel, de alapvetően a tiszta és összekapcsolható adatokra és a hasznos robotokra, vagyis a mesterséges intelligenciára támaszkodik. Ugyanakkor a technológiai változásokkal a jogrendszernek is tartania kell a lépést, és pontosan körbe kell írni olyan fogalmakat, mint az adatvagyon vagy az adatgazdaság. Ez elsősorban versenyképességi kérdés, hiszen egy kedvező adatökoszisztéma vonzóvá tehet országokat a befektetők számára, ugyanakkor szuverenitási kérdés is abból a szempontból, hogy növeli az adott állam mozgásterét és csökkenti a kiszolgáltatottságot.


Dr. Gál András Levente kiemelte, jelenleg nagy csata zajlik az uniós porondon az adatvagyon felett: az Európai Unió döntéshozatala nem a tagállamok pozícióit erősíti, hanem egy kizárólagos, állami érdekek felett álló, ellenőrzés nélkül nyíltan elérhetővé tett adatplatform létrehozásával inkább a technológiai óriásvállalatok oldalára állt, illetve a saját hatáskörét, nélkülözhetetlenségét szeretné hangsúlyozni. A nemzeti adatvagyon azonban – hasonlóan egy szellemi alkotáshoz – magánjogi jószágnak minősül, így értelmezhetetlenek a jogharmonizációs törekvések. „Ez a törekvés a jelenlegi formájában nemcsak jogállam-, de EU-ellenes is, hiszen így a nemzeti adatokhoz hozzáférnének azok a nagyvállalatok, amelyek piaci erőfölénnyel való visszaéléseit éppen most szeretnék megfékezni” – zárta szavait Dr. Gál András Levente.


Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője a bevezető előadás után tartott kerekasztal-beszélgetésen bemutatta a DJP történetét és működését, kiemelve, hogy a 2015 óta létező szervezet fő célja, hogy megismertesse a digitális megoldásokat a magyar emberekkel. A koronavírus-járvány ezt a célt nagyban segítette, hiszen szinte egyik pillanatról a másikra álltak át sokan az otthoni munkavégzésre vagy a digitális oktatásra. Ez azt jelenti, hogy a digitalizáció szintje rövid idő alatt óriásit ugrott Magyarországon. A bevezető után a már megvalósult DJP-s programokra koncentrált, megemlítve, hogy igazi digitális összefogással létrejött egy honlap, amely különböző cégek ingyen felajánlott termékeit gyűjtötte össze; ezek a felajánlások pedig nagyban segíthették az embereket a járvány alatti munkavégzésben, tanulásban vagy a mindennapi életben. Fontos volt az is, hogy a DJP mentorhálózata rendelkezésére állt azoknak, akik nehezen viselték a bezártságot és a személyes kapcsolatok hiányát. A Napi 100 jó szó nevű kezdeményezés végül olyan sikeres lett, hogy mintegy százezer embert ért el több, mint ezerháromszáz DJP Mentor, többségében időseket, diákokat, szülőket és tanárokat.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.