A Digitális Jólét Program első alkalommal rendezte meg a Kézai Simon Program Szakmai Napot

2021.06.25

A Digitális Jólét Program első alkalommal rendezte meg a Kézai Simon Program Szakmai Napot. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Navracsics Tibor, Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém nyertes pályázati programja megvalósításának koordinálásáért felelős kormánybiztos, Schanda Tamás miniszterhelyettes (Innovációs és Technológiai Minisztérium), dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), dr. Gál András Levente szakmai vezető (Digitális Jólét Program) és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester (Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata).

Kézai Simon Program 2020. december 9-én indult útjára egy új országos közösségi mozgalomként. A program célja megőrizni a főként 1990 előtt analóg technikával készült fotókon rögzített, pótolhatatlan családi emlékeket és a hozzájuk tartozó, lassan feledésbe merülő családi történeteket. „A Kézai Simon Program arra ad lehetőséget, hogy olyan személyes átéléssel ismerjük meg közös történetünket, ahogy azt a történelemkönyv lapjai soha nem tudnák átadni. Minden egyes személyes, családi emlék egy-egy darabkája a közös emlékezetnek, s ezen mozaik darabkákból áll össze mindaz, amit magyar történelemnek hívunk” - mondta Schanda Tamás miniszterhelyettes.


„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Digitális Jólét Program (DJP) segítségével azért hozta létre a Kézai Simon Programot, hogy a történelmi örökségünket, a személyes, családi múltunkat biztonságban őrizhessük meg.” - hangsúlyozta előadásában Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár. 


A Program névadója a XIII. századi Magyarország leghíresebb krónikása Kézai Simon, aki legfőbb művével, a Gesta Hungarorummal, megalkotta a magyarok krónikáját. A Program az ő történelmi munkássága jegyében indult el azzal a feladattal, hogy létrejöjjön egy platform a családok digitális krónikáinak. A kezdeményezés segíti a tradíciók beépülését nemzeti kultúránk örökségébe, a kollektív emlékezetünkbe, támogatva a nemzettörténeti elemzéseket és kutatásokat. 


Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos szerint a Kézai Simon Program azt a reményt adja nekünk, hogy a térségben lévő fényképek, közgyűjtemények, magángyűjtemények összegyűjtésével és digitalizálásával közelebb kerülünk az elmúlt évszázadok közösségeihez, ezzel hozzájárulunk a mostani vagy a jövőbeni közösségek erősödéséhez is. 


„A Kézai Simon Program egyik célja, hogy egyes korosztályok hagyatékát - amennyire lehet - rögzíteni tudjuk és kereshetővé tegyük azt. Látjuk, hogy a mesterséges intelligencia (MI) rendkívüli módon fejlődik. Bízunk abban, hogy az évtized végére - a Kézai Simon Program keretében - már egy olyan szolgáltatást is tudunk kínálni, hogy azon fényképeket, melyek történeti hátterét és az azon szereplő személyek kilétét nem ismerjük, az MI segítségével meg tudjuk fejteni.” - emelte ki köszöntőjében Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője. 


A Program minden állampolgár számára lehetőséget nyújt a papíralapú, illetve analóg formában megtalálható családi fényképek és dokumentumok digitalizálására, valamint azok tárolására 100 kép erejéig. Egyszerű regisztráció után a fotók önálló digitalizálása a Kézai Simon Program elnevezésű – Android és iOS operációs rendszerre egyaránt letölthető – ingyenes applikáció segítségével végezhető el, illetve a szkennelt képek számítógépről feltölthetőek a kezai.hu weboldalon is. Azon szépkorú felhasználóknak, akik a regisztrációt nem tudják önállóan elvégezni a Digitális Jólét Program Hálózat Pontjain dolgozó Mentorok segítenek a Programhoz történő csatlakozásban.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.