DIGITAL PUBLIC ADMINISTRATION SUMMIT (DPAS) V4 – Summer Workshop

2021. július 27.

 

 

PROGRAM

10:00 – 10:05 prológus - Málnay Barnabás, üzleti fejlesztő, ELTE Informatikai Kar


Köszöntő beszédek

10:05 - 10:15     Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium

10:15 - 10:25       Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

10:25 - 10:35       Jobbágy László, ügyvezető, Digitális Jólét Nonprofit Kft.

 

I. szekció
Közadatok bevonása az adatáramlásba – Nemzeti Adatvagyon Ügynökség

10:35 – 10:55       Bevezető előadás – Kottra Gergő, távközlési és információs társadalom szakdiplomata, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete

10:55 – 11:55       Kerekasztal beszélgetés

- Csehország - Jakub Malina, adat szakértő tisztviselő, Belügyminisztérium
- Szlovákia - Milan Andrejkovič, vezető, Adatügyi Iroda, Befektetési Minisztérium, A Szlovák Köztársaság Regionális Fejlesztéséért és Informatizálásért
- Lengyelország -  Aleksandra Chmielecka, szakértő, Adatkezelési Főosztály, – Miniszterelnöki Kancellária
- Magyarország - Dr. Csiszér Gábor, mb. főosztályvezető, Infokommunikációs Infrastruktúra- és Szolgáltatásfejlesztési Főosztály, Innovációs és Technológiai Minisztérium

11:55 – 12:10 Kávészünet

II. szekció
MI megoldások a közigazgatásban - Digitális Jólét Program

12:10 – 12:30       Bevezető előadás – Gaál Barna, osztályvezető, E-közigazgatási Főosztály, Belügyminisztérium

12:30 – 13:30       Kerekasztal beszélgetés

- Csehország – Radim Burget egyetemi docens, Villamosmérnöki és Kommunikációs Technológiai Kar, Brno-i Műszaki Egyetem
- Lengyelország - Sylwia Stefaniak, szakértő, Innovatív Megoldások Főosztálya, Miniszterelnöki Kancellária
- Magyarország – Dr. habil. Ződi Zsolt tudományos főmunkatárs, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézet

 

 

Zárszó

13:30 – 13:40       Dr. Gál András Levente szakmai vezető, Digitális Jólét Program

 

Előadók

Menczer Tamás (HU)

1984. március 19-én született Pécsen. A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának Gimnáziumában érettségizett 2002-ben, majd a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán diplomázott 2006-ban.
2006-tól 2011-ig szerkesztő-riporter és műsorvezető a Duna Televízió Zrt.-nél, majd 2011 és 2015 között az MTVA munkatársa azonos pozícióban. 2015-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, 2017-től a minisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára, 2018-tól pedig tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárként dolgozik.

 

Dr. Solymár Károly Balázs (HU)

Dr. Solymár Károly Balázs 2013 júliusától az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Tanulmányait a Bibó István Szakkollégium tagjaként az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogász hallgatóként végezte. 2003-ban „summa cum laude” jogi diplomát, 2010-ben pedig jogi szakvizsgát szerzett. Pályafutása során az államigazgatás különböző szintjein fejtett ki szakmai tevékenységet az infokommunikációs szektor fejlesztése érdekében. Korábban dolgozott az Informatikai és Hírközlési, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, valamint a Miniszterelnöki Hivatalban is, ennek köszönhetően több mint egy évtizedes tapasztalatot szerzett az infokommunikációs szektort érintő szabályozási, gazdasági- és komplex fejlesztési feladatokban. Szakmai irányítása olyan stratégiai dokumentumok születtek meg, mint a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia 2014-2020, illetve kidolgozás alatt van az annak folytatását célzó Nemzeti Digitalizációs Stratégia. Mindezek alapjául szolgáltak hazánk digitális gazdaságának, információs társadalmának, illetve a digitális infrastruktúra-fejlesztésének. Felügyelete alatt jött létre a hazai MI ökoszisztéma-fejlődés mérföldköveinek tekinthető magyar Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK), valamint Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája.

 

Jobbágy László (HU)

Jobbágy László a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Eredetileg informatikusként, több mint tíz éve dolgozik a magyar kormánynál. Projekteket vezetett, a Miniszterelnöki Hivatal Közigazgatás-fejlesztési és Stratégiai Tervezési Osztályát vezette, és szinte valamennyi minisztérium és számos állami szerv informatikai tanácsadója volt, beleértve az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságát is. A Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató Központ és a Miniszterelnökség informatikai biztonsági tisztje volt.
A Digitális Jólét Nonprofit Kft. állami tulajdonban lévő vállalat, amely a Digitális Jólét Programért felel, amely a legátfogóbb digitalizációs stratégia Magyarországon. Kiemelt működési területei az oktatás és a gyermekvédelem digitalizálása, a magyar digitális vállalkozások versenyképességének emelése és a közigazgatás korszerűsítése. A program számos ágazati stratégiáért is felelős, különös tekintettel a digitális mezőgazdaságra, a sportra és a logisztikára, valamint a gyorsan növekvő technológiai területekre, például az intelligens városokra (Smart Cities), az 5G-re, a mesterséges intelligenciára és a blockchain-re reagálva, a kormány felé irányítva őket.
A Digitális Jólét Program fő szempontja, hogy a digitalizálás nemcsak a versenyképesség kérdése, hanem a szuverenitás kérdése is. Ki kell használnunk a technológia előnyeit, hogy továbbra is felelősek legyünk önmagunkért – az életünkért, adatainkért, kultúránkért. Nehéz felmérni a körülöttünk rohanó világ minden hatását, és az állam minden eddiginél nagyobb felelősséggel tartozik polgárai biztonságának megőrzéséért. Ez csak a közbizalom megszerzésével érhető el.
A fent említett készségek és tapasztalatok feljogosítják őt arra, hogy 2019. március 12-től Magyarország Digital Championjévé jelöljék.

 

Kottra Gergő (HU)

Telekommunikációs és információs társadalmi tanácsadó Magyarország állandó képviseleténél az EU-nál. Pályafutását a Tanács 2011. évi magyar elnöksége előtt kezdte, folyamatosan dolgozott a digitális és a távközlési fájlokkal, a Magyar Nemzeti Szabályozó Hatóság korábbi távközlési osztályának vezetője volt. A Tanácson belül foglalkozik a távközléssel és az információs társadalommal kapcsolatos minden kérdéssel, többek között: a mesterséges intelligencia, az adatkezelési törvény, a roaming, az e-adatvédelem, az eID, és részt vesz a digitális szolgáltatásokról szóló törvényben is.

 

Jakub Malina (CZ)

Jakub Malina a Cseh Köztársaság Belügyminisztériumának e-kormányzati főépítész osztályának adatpolitikai tisztviselője, ahol adatpolitikákat és adatjogszabályokat dolgoz ki. Jogot tanult a prágai Károly Egyetemen és üzleti információs rendszereket a prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen, Informatikai és Statisztikai Karon. A közpolitikában is jártas, több ügyvédi irodában dolgozott. Érdeklődési területe az interoperabilitás, a kapcsolt adatok és a szemantikus web.

 

Milan Andrejkovič (SK)

Milan Andrejkovič úr jelenleg a Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatikai Minisztériumának adat igazgatójaként dolgozik. Ő az Adatiroda osztályának vezetője, amelynek célja, hogy segítse a Szlovák Köztársaságot modern adatállammá válásában. E célból először a közigazgatás adatminőségére összpontosítanak, mint további felhasználásuk alapfeltételére. Ezt követően az adatok felhasználhatóságának fejlesztésére összpontosítanak a közpolitikák és a közigazgatás egyéni döntéseinek megalkotása érdekében, ideértve a gépi tanulás kifinomult használatára való felkészülést, egészen a mesterséges intelligencia elemeinek bevezetéséig. Az elméleti, a jogalkotási és a valós megvalósítási oldal adataival foglalkoznak.

 

Aleksandra Chmielecka (PL)

Aleksandra Chmielecka a lengyel miniszterelnöki kancellária adatkezelési osztályának adatfelhasználásának és adatcseréjének szabályozásával foglalkozó osztályának vezető szakembere. Diplomáját a Varsói Egyetemen és az SGH Varsói Közgazdasági Iskolában szerezte, ahol politológiát és európai tanulmányokat tanult. Több mint tíz éves nemzetközi és közigazgatási tapasztalattal rendelkezik, és magasan képzett digitális ügyekben. Érdeklődési területe különösen a személyes adatok védelme, a nyílt adatok és a PSI.

 

Dr. Csiszér Gábor (HU)

2002-ben diplomázott a Debreceni Egyetemen (jogi kar.) 2002 óta a magyarországi központi kormányzati igazgatásban dolgozik, elsősorban az infokommunikáció és a digitalizáció területén. Az egyik fő feladata a PSI újrafelhasználása és az adatpolitika - közreműködött mind a jogi, mind a stratégiai dokumentum kidolgozásában ezen a területen.

 

Gaál Barna (HU)

Gaál Barna a Belügyminisztérium Elektronikus Ügyintézési Osztályát vezeti, e-közigazgatási stratégiai tervezéssel és végrehajtással, jogalkotással, állami infokommunikációs fejlesztési projektekkel foglalkozik. Edukációs hátterét tekintve okleveles nemzetközi kapcsolatok szakértő, valamint poszt-graduális e-közigazgatási menedzseri végzettséggel rendelkezik. 10 éve dolgozik a közigazgatási fejlesztés és a digitális közszolgáltatások fejlesztése területén. Aktívan részt vesz az EU-s e-ügyintézéssel foglalkozó magas szintű munkacsoportok és bizottságok munkájában (eIDAS, ISA2, Uniós e-Kormányzati Cselekvési Terv 2016-2020 Irányítóbizottsága).

 

Prof. Radim Burget (CZ)

Signal Feldolgozó Laboratórium. Brünni Műszaki Egyetem Távközlési Tanszék
Radim Burget asszisztens. Prof. a Brnói Műszaki Egyetemen, és a SIX Kutatóközpont jelfeldolgozó programját vezeti. Évek óta részt vesz a mesterséges intelligencia kutatásában és rengeteg kutatási projektben, amelyek európai, nemzeti vagy magánfinanszírozású projekteket tartalmaznak. Többek között olyan vállalatokkal működik együtt, mint a Honeywell, a Konica-Minolta, az Utillcell és még sokan mások.

 

Sylwia Stefaniak (PL)

A miniszterelnök kancelláriája, Lengyelország
Informatikai szakember az ügyvédek világában. A miniszterelnök kancelláriájában szakértőként a mesterséges intelligenciával, a tárgyak internetével, az adatelemzéssel kapcsolatos projektekkel foglalkozik. Emellett képviseli az Európai Bizottság és az UNESCO irodáját. Végrehajtási doktori fokozatot folytat a mesterséges intelligencia területén politikai és közigazgatási ágakban. Amire a legjobban összpontosít, az az adatfeldolgozás etikai megközelítése - különösen azokban a helyzetekben, ahol nincsenek törvényi előírásaink, ami nagyon gyakori az új technológiák és a gépi tanulás esetében. Hosszú évek óta kapcsolatban áll az informatikai iparral - szakmai tapasztalatot szerzett projekt-, termék- és üzemeltetési menedzserként az informatikai vállalatoknál, köztük a Microsoftnál, felhőmegoldásokkal, kutatási projektekkel és biztonsági tesztekkel foglalkozik Európa és az Egyesült Államok területén. Akadémiai előadó a Varsói Közgazdasági Iskolában és a Lengyel Tudományos Akadémia Számítástudományi Intézetében. Számos publikáció szerzője az információs rendszerek adatfeldolgozásának biztonságáról.

 

Dr. habil Ződi Zsolt (HU)

Jogászként végzett a Miskolci Egyetemen, majd itt lett tanársegéd. 1996-ban elhagyta a tudományos pályát és 15 éven át dolgozott nemzetközi és hazai jogi kiadóvállalatoknál (Wolters Kluwrr, Opten)  különböző pozíciókban. 2011-ben visszatért a tudományos pályára. PhD fokozatát a Pécsi Tudományegyetemen szerezte 2012-ben, jogi informatikai tárgyú dolgozatával. Az elmúlt évtizedben oktatott a Miskolci Egyetemen, a Corvinus Egyetemen és az ELTE-n is, jogelméletet és az információs társadalom jogi aspektusaival foglalkozó tárgyakat. Hablitációját az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerezte "Platformok, robotok és a jog" című dolgozatával, amely könyv formájában is megjelent 2018-ban a Gondolat kiadónál. Több mint 90 szakcikk és 2 könyv szerzője. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Kutatási területei az információs társadalom és ezen belül az internetes platformok és a mesterséges intelligencia szabályozási kérdései.

 

Dr. Gál András Levente (HU)

Dr. Gál András Levente jogi diplomáját 1994-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte meg, emellett tanulmányokat folytatott Zürichben sajtójogból, Bécsben ingatlan-nyilvántartásból. 1996-ban Tokióban politológiát hallgatott. 2002-ben alapította a Gál és Társai Ügyvédi Irodát, 2012-től a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumának elnöke. 2011 decemberéig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, 2012. szeptember 1-jéig a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos. 2013-ban Magyary Zoltán-díjban, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem díszpolgára elismerésben részesült. 2015-től a Digitális Jólét Program állandó szakértőjeként, 2018-tól szakmai vezetőként járul hozzá Magyarország digitális korszakváltásához. 2020 augusztus 1-től a Neumann János Nonprofit Kft ügyvezetője. Több jogi konferencia vezérszónoka, angolul és németül beszél. Számos könyv szerzője és szerkesztője.