Újabb lökést kapott az MI országstratégia alkotás az MI Koalíció szakmai napján

2019.10.02

A piaci és állami adatvagyon szabályozása, a kutatási és piacszervezési tevékenységek intézményi hátterének megteremtése, valamint a társadalmi tudatosítás szerepelt a vezető témák között a Mesterséges Intelligencia Koalíció második szakmai napján, ahol a megjelent közel száz szakértő azt is megvitatta, milyen hangsúlyokkal lenne érdemes az állami forrásokat megosztani a készülő MI stratégiával összefüggésben.


A magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma szereplőiről áttekintést nyújtó MI térkép csak egy azon hozadékok közül, amely az MI Koalíció közel egy éves működéséhez köthető. A munkacsoportokban intenzív munka folyik olyan kulcsfontosságú feladatok megoldásán, mint például az állami és versenyszférában keletkező, nem személyhez kötött adatok piacterének létrehozása, vagy a közadatvagyon szabályozási környezetének megteremtése. „Az így létrejövő eredménytermékek beépülnek az év végére várható országstratégiába” – mondta el köszöntőjében Jakab Roland elnök.

 


A közadatok kereshetővé tétele, valamint az adatpiac keresleti és kínálati oldalának összekötése óriási előrelépést fog jelenteni. A későbbiekben hackathonok keretében nyílik alkalom felmérni, hogy az ily módon megosztott adatokra milyen alkalmazási lehetőségek jöhetnek szóba.


„Az országstratégia részeként érdemes felmérni, hogy milyen technológia hogyan tudja segíteni a vállalati folyamatokat, és annak bevezetése adott esetben milyen állami ösztönzőket vonhat maga után. Emellett az MI közszférában való felhasználhatósága ugyancsak figyelemre tart számot, legyen szó egészségügyről, oktatásról vagy kormányzati ügyintézéről” – tette hozzá Szertics Gergely szakmai vezető.


A hazai MI megoldásokat felvonultató miagyakorlatban.hu weboldal immár önkiszolgáló rendszerben áll rendelkezésre, ahol az egyes cégek maguk tölthetik fel bemutatkozó anyagaikat. További cél, hogy még több élménytechnológia érjen el a nagyközönséghez, ezért a szakmai nap résztvevőit arra is kérték a szervezők, hogy közösen ötleteljenek, mely játékos AI alapú megoldások állnák meg a helyüket egy állandó MI kiállításon, illetve egy online szórakoztató környezetben.

 


A rendezvény záró szakaszában a szakértőknek egy virtuális állami költségvetést kellett súlyozniuk attól függően, hogy mely kiemelt stratégiai célok milyen arányban érdemelnének támogatást. Többen említették a kompetencia fejlesztés prioritását, míg mások az agrotechet jelölték meg kitörési pontként, tekintettel az ágazatban keletkező adatok szabadon kezelhető és könnyen átruházható jellegére.


A szakmai nap következtetései további workshopok és egyeztetések alapját képezik, majd áttételesen beépülnek az országstratégiába.


Az eseményről készült képek
itt érhetők el album formájában.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.