DOKK 2019 - Nem nélkülözhetők a digitális készségek

2019.06.08

Olyan világban élünk, amelyben nem nélkülözhetők a digitális készségek - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára a kétnapos DOKK 2019 Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás megnyitóján, pénteken Budapesten.


Bódis József, aki a rendezvény fővédnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott eseményen visszafogott becslésnek nevezte az Európai Unió foglalkoztatásért felelős biztosának prognózisát, hogy a közeljövőben a foglalkozások kilencven százaléka nem végezhető majd digitális készségek nélkül. Közölte: az oktatási innováció tekintetében Magyarország az OECD-országok átlagát meghaladó eredményeket ért el a felmérések szerint. A technológiától és a tudománytól nem félni kell, hanem irányítani, uralni annak érdekében, hogy "szebbé, gazdagabbá" tegye az emberek életét - fogalmazott.


Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy a digitális gazdaság súlya óriási Magyarországon, a GDP 21 százalékát teszi ki. A "rendkívül jelentős ágazat" az országban 400 embernek ad munkát, ami a foglalkoztatottak 15 százalékát jelenti és az export 7-8 százalékát adja - ismertette.


A politikus kiemelte, hogy a digitalizációnak egyre nagyobb a jelentősége, amit a képzésnek "le kell tudnia követni", a kormányzatnak és iparágaknak pedig gyorsan alkalmazkodniuk kell ehhez. Mindent ágazatban - még a leginkább hagyományosakban is - a digitalizáció jelenti az innovációt - jelentette ki, világszínvonalúnak nevezve a magyar informatikusok munkáját, ugyanakkor felhívta a figyelmet a szakemberhiányra is.


Solymár Károly Balázs a digitalizációt segítő programok eredményeiről szólva közölte: 500 ezer háztartásban vált elérhetővé a szupergyors internet 2018 végéig, ez év elején elindultak az optikai fejlesztések, "amiben már most megelőzzük az EU-t". Az internet áfájának kétlépcsős csökkentése elősegíti a világháló elérhetőségét, valamint kedvezményes alapcsomag jelent meg az internetezés támogatására, és hamarosan elindul az 5G-hálózat frekvenciáinak értékesítése - sorolta.


Beszámolt a digitális kompetenciafejlesztési programok - köztük a digitális szakadék csökkentését célzó projekt, az aktív idősügyi program, a digitális jólét pontok és a digitális készségeket a civil szervezetekkel közösen ösztönző projektek - eredményeiről is.


A szombatig tartó eseményen a digitális oktatáshoz kapcsolódó innovatív pedagógiai és technológiai megoldásokról, a magyarországi és nemzetközi "jó gyakorlatokról" mintegy hatvan eladáson és több kerekasztal-beszélgetésen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.