Digitális összefogással a koronavírus-járvány ellen

2020.03.25

Elindult a Digitális Összefogás, amelynek célja, hogy a szektor szereplői által felajánlott digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások minden érintetthez eljussanak – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter március 24-én online sajtótájékoztatón.


A tárcavezető elmondta, a koronavírus-járvány miatt meghozott döntések következményei gyorsan nyilvánvalóvá tették, hogy a digitalizáció nélkül a XXI. század nem elképzelhető. Emlékeztetett, hogy most nagyon sokan maradnak otthon, így védve magukat vagy másokat, és egyre többen használják a digitális eszközöket, illetve szolgáltatásokat. Széles tömegek számára váltak alapszükségletté a digitális megoldások, amelyekkel sokféle kihívás orvosolható; a jelenlegi veszélyhelyzetben kiemelten fontos a közös fellépés és az együttműködés, de egyben lehetőséget is jelent például a digitális munka, illetve az oktatás erősítésére is.


Hangsúlyozta, ezért indította el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) - a Digitális Jólét Program koordinálása mellett – a Digitális Összefogást a szektor képviselőinek, a szakma szövetségeinek és ágazati vállalkozásoknak a közreműködésével. „Partnereinkkel együtt arra törekszünk, hogy a digitális ágazat által felajánlott digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások minden érintetthez eljussanak, és minél eredményesebben tudjuk hasznosítani ezeket a gyakorlatban” – fogalmazott Palkovics László. Csökkenthetőek ezen megoldások kiaknázásával a magyar családokra nehezedő terhek és sikeresen megvédhető az emberélet is – fűzte hozzá.


A korszerű eszközök és szolgáltatások használatával könnyebben lehet megfelelni annak az alapvető követelménynek, hogy aki megteheti maradjon otthon, így fékezve a kórokozó terjedését, illetve a betegség egészségügyi következményeit. Rámutatott, az összefogás keretében a felajanlas.digitalisjoletprogram.hu címen létrehoztak egy gyűjtőoldalt, ahol az ágazat szereplői által elérhetővé tett alkalmazásokat és szolgáltatásokat gyűjtik. Az internetes felületen mindenki tájékozódhat a rendelkezésre álló digitális lehetőségekről és az igénybevételük feltételeiről.


A kezdeményezés elsősorban három kiemelt témában nyújthat segítséget: a középpontban a digitális oktatás, a digitális gazdaságvédelem és a digitális idősügy állnak – mondta a miniszter. A járvány miatt az otthoni tanulás került előtérbe, s a zökkenőmentes átállást módszertani javaslatok, e-learning megoldások és digitális oktatási anyagok segítik, amihez hozzáhárulhat a most bejelentett összefogás. A betegségben leginkább veszélyeztetett 65-70 év feletti korosztály számára különösen fontos, hogy ne mozduljanak ki, ezért ennek a csoportnak a digitális felkészültségét kiemelten kezelik. A gazdaságvédelem digitális eszközei közé tartoznak – mondta a tárcavezető – a távoli munkavégzést segítő, felhőalapú megoldások, de ezen a téren is számítanak további felajánlásokra – fűzte hozzá, azzal együtt, hogy a vírus elleni harcban komoly segítséget nyújthat a mesterséges intelligencia alkalmazása is. 


Solymár Károly Balázs
digitalizációért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, eddig 58 vállalkozás 80 felajánlást tett, de várják a további jelentkezőket a már említett honlapon. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője a sajtótájékoztatón bemutatott videó üzenetében úgy fogalmazott, egy ilyen nehéz helyzetben nagy hangsúly van az összefogáson és a közös fellépésen. Példaértékűnek nevezte, hogy a digitális ökoszisztéma szereplői ilyen gyorsan akcióba léptek, hogy enyhítsék a járvány okozta gazdasági és egészségügyi kockázatot. „A digitalizáció az egyik elsőszámú eszköz arra, hogy a társadalom és a gazdaság működőképes legyen akkor is, amikor a társadalmi izoláció parancsát kell végrehajtani” – hangsúlyozta Gál András Levente


A sajtótájékoztatón - rövid videóüzenetben – felszólalt továbbá Kőrösi Gábor, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) alelnöke, Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke, Bíró Albert, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) főtitkára, Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) elnöke és Mácz Ákos, a Magyarországi 5G Koalíció szakmai vezetője.


A sajtótájékoztató itt megtekinthető.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.