Digitális Fogalomtár

A hazai mikrovállalkozások digitális felkészültségével kapcsolatos kutatások szerint az elérhető információk nagyrésze túlságosan bonyolult és részletes ahhoz képest, mint amire a cégvezetőnek idejük és energiájuk lenne. 

Egy mikrovállalkozót gyakran nem az általános – és szakmánként eltérő - érdeklődés, hanem kifejezetten az adott élethelyzetében éppen releváns információ megtalálása és elérése foglalkoztatja. Ehhez viszont nem igazán megfelelőek a médiatermékek által használt rovatszintű csoportosítási rendszerek: ezeket az információkat sokkal inkább a konkrét fogalomra vonatkozó kereséssel fogja elérni.

 Ezt a keresési igényt igyekszik kiszolgálni a DJP új Digitalizációs Fogalomtára.

A Fogalomtár működési elvei

A Fogalomtár egységes tartalomszerkezete azt célozza, hogy egy (elsősorban mobiltelefonról indított) keresés alapján megtalált fogalommagyarázat a lehető legkönnyebben elérhető és azonnal a mobiltelefonon felhasználható is legyen. Ezért a tartami és technológia fejlesztés során az alábbi elveket kellett alkalmazni:

  • „Mobile first” Mivel már a mobil internetelérés lett az elsődleges a magyar internetezők többségénél, így a tartalom, a vizuális elemek, a felhasználói interakciók tervezésekor a mobil eszközökön való működést tekinti elsődlegesnek.
  • Azonnali válasz A tartalomelemeknek gyakorlatilag azonnal be kell töltődniük, a várt információknak azonnal megtalálhatóaknak kell lenniük ahhoz, hogy a felhasználó elégedett legyen.
  • Közérthetőség A tartalmakat úgy kell elkészíteni, hogy azok bármilyen előképzettség nélkül érhetők legyenek. A szövegek nem magyarázhatnak meg egy új, kevéssé ismert fogalmat egy másik ismeretlennel: a fogalmazásnak tömörnek és lényegre törőnek kell lennie.
  • Kontextus teremtés Az érthetőség érdekében a kontextust is meg kell teremteni: segíteni kell a felhasználót a továbblépésben. Ehhez az egyes magyarázatok közötti tartalmi, logikai kapcsolatok létrehozása és megjelenítése szükséges.

A Fogalomtár létrehozatala

A DJP 2.0 keretében elkészült „Mikrovállalkozások digitális felkészültségének javítására irányuló koncepció” alapján a DJP Digitalizációs Fogalomtár fejlesztési koncepcióját, majd magát a tartalmi és technológiai fejlesztést a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Pressonline Kft. készítette el.

A Fogalomtár jelenleg 107 fogalmat és 5 letölthető háttéranyagot tartalmaz egységes szerkezetben. A felmerülő igények alapján a Fogalomtár jelenlegi fogalomkészlete bármikor tovább bővíthető, illetve szükség szerint aktualizálható.

A Fogalomtár elérhetősége: https://djp.startupguide.hu